sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Neulottujen tossujen ohje

Näiden neulottujen tossujen alkuperä on jossain Inkerinmaalla ja siksi nimesinkin nämä Inkerin tossuiksi. Eräs tuttavani on kirjannut ohjeen ylös, kun joku mummo on sen hänelle kertonut. Sain häneltä luvan julkaista tämän ohjeen täällä blogissa. Muokkasin kuitenkin ohjetta hiukan paremmin ymmärrettävään muotoon.

Inkerin tossut (koko n. 39-41)

Tarvitset tossuihin
Lanka; 7-veljestä tai vastaava
Puikot; 3,5 mm pitkät puikot tai pyöröpuikko

Luo 48 silmukkaa. Neulo kolme ensimmäistä kerrosta 1 oikein 1 nurin joustinneuletta. Jatka neulomista parillisilla kerroksilla oheisen kaavion mukaisesti. Neulo kaikki parittomat kerrokset nurin.
Numero = numeron osoittama määrä oikeita silmukoita
O = langankierto

Työssäsi on nyt 94 silmukkaa. Neulo seuraavan eli 27. kerroksen kaikki silmukat nurin. Käännä työ.
28. krs; 19 s oikein, langankierto, 25 s oikein, langankierto 7 s oikein, ota yksi silmukka neulomatta ja neulo seuraava silmukka oikein, nosta neulomaton silmukka neulotun yli eli tee ylivetokavennus. Käännä työ.

29. krs; neulo 7 s nurin ja 2 s nurin yhteen. Käännä työ. Siis tehdään kuten sukan kantapään kavennus 8 silmukalla. Nyt vain muodostuu tossun pohja varpaista kantaan päin.

Kun pohja on valmis eli jäljellä on vain 8 silmukkaa, alkaa kantapään takaosa. Neulo oikealla puolella 7 s oikein ja nosta 1 s odottamaan puikolle. Poimi vapaalle puikolle reunasta joustinneuleen puolelta alkaen 14 silmukkaa. Tee sitten edellä aloitettu ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo 7 s nurin ja nosta seuraava silmukka puikolle odottamaan. Poimi vapaalle puikolle toisesta reunasta joustinneuleesta alkaen 14 silmukkaa ja suorita edellä kesken ollut 2 s nurin yhteen kavennus. Käännä työ. Neulo 7 s oikein ja ylivetokavennus. Käännä työ. Neulo 7 s nurin yhteen jne. kunnes työssä on jäljellä 3 kerrosta. Neulo viimeiset 3 kerrosta 1 o 1 n joustinneuletta ja tee aina puikon lopussa tarvittavat kavennukset. Päätä lopuksi 8 viimeistä silmukkaa.

Neulo toinen tossu samoin. Päätä langanpäät ja höyrytä tossut kevyesti. Halutessasi isompia tai pienempiä tossuja, lisää tai vähennä aloitussilmukoita sekä tossun sivuosan kerroksia.

Ohjeen käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kieletty. Jätäthän kommentin mikäli neulot tossut tällä ohjeella.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!
Aloitin kutomaan ohjeesi mukaan tossuja ja kaikki meni tuohon 29 kerrokseen asti hienosti mutta sen jälkeen loppui ymmärrys :)Sekosin tuossa vapaassa puikossa ja mistä ne 14 silmukkaa otetaan. Vähän alkoi vaikuttaa sekavalta tuo ohje..mutta se johtunee varmasti siitä että en ole kovin paljoa kutonut eli suomeksi varmaan ymmärrys ei riitä vielä ihan kaikkiin kommervenkkeihin. :) Eli voisitko selvittää tuota ohjetta tuon 29 kerroksen jälkeen..olisi kiva thedä nuo tossut valmiiksi asti koska tuo malli on aivan ihana!!

Minna kirjoitti...

Oletko neulonut jo koko pohjan samalla tavalla kuin sukassa kantapään pohja? Tuohon ohjeeseen en kirjoittanut jokaista kerrosta pohjasta. Se on neulottava sivukappaleiden jälkeen siten, että jää jäljelle vain 8 silmukkaa. Tossu on tässä vaihssees sen näköinen, että sivut ja pohja on valmiina ja takasauma auki. Tässä vaiheessa vasta poimitaan 14 silmukkaa kummastakin tossun sivukappaleesta ja jatketaan kantaosan neulomista samalla tavalla kuin pohjankin.

Päivi äm kirjoitti...

Moikka, ekat tossut alkavat valmistua, kiitos ohjeesta, ohje on selkeä ja kiva neuloa.
Mietin koon pienentämistä ja kysyisinkin, paljonko silmukoita esim koon 30 tossuihin laittaisit ja mitä muita muutoksia pitäisi tehdä?

Minna kirjoitti...

Enpä osaa nyt ihan umpimähkään sanoa paljonko silmukoita tarvittais. Kannattaisi ehkä laittaa valmiin tossun päälle sellainen koon 30 villasukka ja laskea siitä paljonko silmukoita tarvitaan. Toinen muutos mitä tarvitaan on vähemmän noita sivukappaleiden kerroksia mutta sekin varmaan selviää mittaamalla sillä pienemmällä sukalla. En pysty tähän noita mittauksia tekemään koska olen antanut nuo tossut jo lahjaksi. Kiva kun jätit kommentin. Tää on mun luetuin postaus ja harva tähän kommenttia on jättänyt.