Komea, vielä keskeneräinen päärakennus on tehty Lapuan kirkon vanhoista hirsistä ensin Kauhavalle ja sieltä sitten siirretty Sipoon Talmaan. Omistajien kotina toimiva rakennus on sisältä kuin museo.
Hyvät opasteet opastivat meidät perille,
107 vuotta vanhaan juureen tehty ja kaksi päivää hapatettu taikinan alku oli meitä jo valmiiksi odottamassa.Valmiin taikinan päälle tehtiin vanhan tavan mukaan risti siunaamaan leipä.
Puoli tuntia kohonnut taikina käveli jo melkein vastaan. Ja tässä ei ole ollenkaan hiivaa kohottamassa.
Taikinasta leivottiin erilaisia reikäleipiä ja leivän reikiä. Ne koristeltiin piparkakkumuoteilla painetuilla kuvioilla.
Jokaisella piti olla oma leivinliina mukana johon sai kääräistä oman leivän kotiinviemisiksi. Mukaan saatiin myös pala juurta ja tarkat ohjeet. Itse en voi viljaa syödä enkä käsitellä joten ulkoistin sen toisille. Mukava oli kuitenkin olla mukana ja nyt on äidille taas leivänjuurta.
Leipävartaat tuvan katossa.
Ensimmäisen erän paistuessa kävimme katsomassa lampaita. Siellä oli myös kirjavia kanoja, kukko, kissa ja koira.Pihapiirissä oli myös muita vanhoja rakennuksia sekä työvälineitä ja muuta vanhaa tavaraa.
3 kommenttia:
Kylläpä olikin kivaa ja ruisleivät kauniita.
Ihanat kuvat ja niin upeat leivät. Ihana, että saitte juurta matkaan.
Oj ,siellä olis ollut kiva olla mukana !!!!!
Lähetä kommentti