tiistai 29. lokakuuta 2013

Kynttiläkurssilla

Olimme tänään illalla työpaikan kässäkerholaisten kanssa Inkun Ideapajassa kynttiläkurssilla. Kurssin ohjaajana toimi minulle jo 19 vuoden takaa tuttu Inkku. Meille oli kaikki laitettu valmiiksi. Sydänlangat oli pätkitty ja sulatettu steariini-parafiiniseos odotti kuuman veden päällä kastoastioissa.
Ensin jokainen kasteli lankansa kertaalleen siten, että langan keskelle jäi kuiva kohta ja muuten lanka ui vain kynttiläseoksessa. Veteen asti sydänlankaa ei saanut ensimmäisellä kerralla päästää. Kynttilämassan suhde on 2,5 kg steariinia ja 0,5 kg parafiinia.
Pikkuhiljaa sydänlangan päälle kerääntyi massaa ja kynttilät alkoivat paksuuntua. Jokaista paria piti kastella sulassa massassa n. 37 kertaa. Äkkiä laskettuna kastelukertoja tuli koko satsille 444. Ei mikään pakko ollut tehdä 12 paria mutta sitten olisi joutunut odottamaan saman ajan mitä yhden kierroksen kastamiseen meni aikaa ennen kuin olisi voinut ensimmäistä paria kastaa uudelleen.
Tässä vaiheessa oltiin noin puolessa välissä. Selkä alkoi useammalla jo ilmoittamaan, että kohta loppuu työsopimus. Kaikille jäi varmasti mieleen Inkulta tasaisin väliajoin tullut huomautus "Kahdella kädellä".
Homma kun pysyy paremmin hanskassa kun kastamisen tekee kahdella kädellä.
35 kastelukerran jälkeen kynttilöiden päät tasattiin mattopuukolla leikkaamalla. Sitten kasteltiin kynttilä vain puoleen väliin asti ja nopealla liikkeellä heitettiin varovasti steariinimurskan joukkoon, jotta kynttilöihin sai kivan röpelöpinnan. Sen jälkeen vielä viimeinen kerros, joka kiinnitti röpelöt kynttilän pintaan.
Hiukan vajaan kolmen tunnin tulos on tässä. Itsetehtyjä enemmän ja vähemmän vinkuroita kynttilöitä. Kyselin porukalta kannattiko lähteä työpäivän jälkeen vielä illaksi raatamaan. Kaikilla oli erittäin hyvä mieli ja jokainen oli todella tyytyväinen kurssin antiin. Nyt on iso kasa kynttilöitä vaikka lahjoiksi ja tuliaisiksi.
Inkun Ideapajassa on myös paljon askartelujuttuja näytillä ja sieltä saa samalla reissulla mukavia ideoita.
Kiitokset Inkulle hyvästä kurssista ja mukavasta illasta. Ensi viikolla tuonne uudelleen toisen porukan kanssa. Tällaisella tekemisellä on mukava aloittaa jouluvalmistelut ajoissa.

2 kommenttia:

Katju kirjoitti...

Vaikuttipa kivalta. Ens viikolla minäkin.

Guns,blog kirjoitti...

Kiva touhu tuo kynttilän teko,olen minäkin joskus tehnyt samaan ,työläistä mutta antoisaa ♥