lauantai 13. elokuuta 2011

Sadonkorjuuta ja säilömistä

Palsta antaa satoaan nyt parhaimmillaan. Kävin tänään hakemassa sieltä ison kuorman syötävää ja säilöttävää.
Mukaan lähti yksi kesäkurpitsa, 12 avomaankurkkua, pussillinen pensaspapuja, iso nippu pinaattia, muutama porkkana ja kaikki sipulit.
Porkkanat eivät taida ihan täyttää kokonsa ja muotonsa puolesta EUn porkkanadirektiiviä mutta ovat sitäkin maukkaampia.
Loppukesä on mukavaa aikaa kun palstalta on kotiintuomisina aina kukkakimppu. Tässä kimpussa on tsinniaa, kehäkukkaa, ruiskukkaa, kesämalvikkia, sinisievikkiä, mangoldin kukkia ja kosmoskukan lehtiä.
Sipulit niputettuna ja kuivumassa parvekkeella harjanvarren päällä.

Kurkut, kesäkurpitsa ja sipulinvarret ovat jo säilöttynä purkissa. Sipulin varret olivat vielä niin hyvän näköisiä, että en raaskinut niitä kompostiin heittää. Ohjeeseen tulee sipuleita varsineen mutta minä laitoin vain varret, kun niitäkin oli ihan tarpeeksi.
Kurkkusipulirelshi

3 kg avomaankurkkuja (osa voi olla kesäkurpitsaa)
1 kg sipulia (myös varret)
iso nippu tilliä
8 dl vakiviinaetikkaa
1 kg sokeria
1/2 dl merisuolaa

Raasta kurkut ja kurpitsat karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja tilli. Sekoita keskenään.
Keitä liemi ja kaada se kuumana kurkkusipuli seoksen päälle. Anna hetki hautua.
Purkita puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä.
Anna tekeytyä 1 kk ennen käyttöä.

Olen kopioinut tämän erittäin hyvän ohjeen äitini ruutuvihkosta. Mistä lie ohje sinne päätynyt, en tiedä. Muistan tämän pikkelsin jo lapsuudestani ja tästä on kaikki aina tykänneet.

2 kommenttia:

Gun kirjoitti...

Tämä mä kokeilen !!!!!!!!!

Kultakutri kirjoitti...

Tämä pikkelsi on hyvää! Oon sitä joskus mummulassa maistanu. On mullakin muuten blogi:).